Burimet e Vetëmenaxhimit

Ka mjaft mënyra për të promovuar një shëndet mendor më të mirë.

Mëso sesi mund të ndihmosh veten dhe të menaxhosh depresonin tënd.

Lexo rreth vetëmenaxhimit dhe bëj testin e vetëvlerësimit.

Lexoni më tej

Kryeni testin vetëplotësues

Faktet rreth medikamenteve antidepresive

Faktet rreth medikamenteve antidepresive

Shumë njerëz me depresion trajtohen me sukses me medikamente antidepresive. Megjithë efektivitetin e tyre të provuar, ka shumë shqetësime dhe mite brenda popullsisë së përgjithshme rreth këtij lloj mjekimi.
Hulumtimet e sotme tregojnë se:

 • Antidepresantët nuk shkaktojnë varësi.
 • Antidepresantët nuk janë stimulantë ose qetësues dhe nuk ju ngrejnë moralin.
 • Antidepresantët nuk janë të ngjashëm me mjekimet antipsikotike.
 • Antidepresantët kanë efekt balancues mbi neurotrasmetuesit në tru.

Antidepresantët nuk veprojnë menjëherë:

 • Një episod depresiv nuk zhduket brenda natës, edhe nëse jeni duke marrë një ilaç efektiv.
 • Antidepresantët nuk kanë efekt të menjëhershëm.
 • Zakonisht, marrja e antidepresantëve në baza ditore zgjat 2 deri në 6 javë para se të përjetoni një përmirësim.

Marrja e antidepresantëve nuk duhet të ndalojë papritur:

 • Është e rëndësishme që të vazhdoni marrjen e antidepresantëve që ju është përshkruar, edhe pas përmirësimit.
 • Ndalimi i hershëm apo i papritur i marrjes së trajtimit rrit rrezikun e kthimit të depresionit.
 • Për minimizimin e rrezikut të kthimit të depresionit, antidepresantët duhet të vazhdojnë të merren 4 deri në 9 muaj pas fillimit të episodit të parë.
 • Në varësi të situatës, mjekimi mund të vazhdojë për më shumë se 9 muaj.

Përveç antidepresantëve, ka grupe të tjera ilaçesh, efekti i të cilëve është komplet ndryshe nga ai i antidepresantëve:

 • Antipsikotikët/neuroleptikët përdoren për të trajtuar psikozat dhe skizofreninë.
 • Anksiolitikët dhe hipnotikët (ilaçet qetësuese/gjumit) si benzodiazepinat përdoren për të trajtuar simptomat e ankthit dhe pagjumësisë. Me këto barna, ekziston një rrezik i rëndësishëm për zhvillimin e një varësie.
 • Benzodiazepinat merren çdo ditë për më shumë se 6 javë dhe mund të shkaktojnë varësi.

Te më të rriturit, benzodiazepinat kanë efekte toksike, duke rezultuar në simptoma të ngjashme me depresionin dhe deficite konjitive.

iFightDepression është një projekt i financuar dhe implementuar nga: