Burimet e Vetëmenaxhimit

Ka mjaft mënyra për të promovuar një shëndet mendor më të mirë.

Mëso sesi mund të ndihmosh veten dhe të menaxhosh depresonin tënd.

Lexo rreth vetëmenaxhimit dhe bëj testin e vetëvlerësimit.

Lexoni më tej

Kryeni testin vetëplotësues

Efektet anësore

Efektet anësore të antidepresantëve

Ashtu si të gjitha barnat, ilaçet kundër depresionit mund të kenë efekte anësore. Çdo njeri reagon ndryshe, dhe jo çdo mjekim ka të njëjtat efekte anësore në të njëjtën shkallë.

Efekti i antidepresantëve në reduktimin e depresionit zakonisht ndodh pas 2-6 javësh trajtim, por efektet anësore shpesh ndodhin që në fillim të trajtimit, zakonisht në javën e parë. Efektet anësore mund të jenë frustruese, por është e rëndësishme që të jenë të durueshme dhe t’u japin antidepresantëve mundësinë e një efekti pozitiv. Shumë efekte anësore përmirësohen brenda disa ditëve deri në disa javë.

Është e rëndësishme që ju të mos ndaloni marrjen e ilaçeve menjëherë. Ndalimi papritmas mund të rezultojë në simptoma më të rënda si problemet e tretjes (vjellje, diarre), prishja e gjumit (makthe, pagjumësi), dhimbje koke, marrje mendsh dhe ndonjëherë ndjesi të shokut elektrik.

Kështu, në qoftë se jeni duke përjetuar efektet anësore nga medikamentet dhe jeni duke menduar t’i ndërprisni, një takim me mjekun që ju përshkroi antidepresantët është ide e mirë. Ju mund të diskutoni shqetësimet tuaja dhe të vendosni së bashku, nëse duhet të ketë një reduktim apo ndryshim në mjekim. Një qasje graduale në ndryshimin e mjekimit ndihmon në shmangien simptomave të listuara më sipër.

Pavarësisht nga efektet e mundshme anësore, zakonisht është e mundur gjetja e një antidepresanti që është efektiv, dhe ka efekte anësore të buta (nëse ka). Edhe në qoftë se keni eksperienca të efekteve anësore, ka gjëra që ju mund të bëni për t’i reduktuar ato.

iFightDepression është një projekt i financuar dhe implementuar nga: