Burimet e Vetëmenaxhimit

Ka mjaft mënyra për të promovuar një shëndet mendor më të mirë.

Mëso sesi mund të ndihmosh veten dhe të menaxhosh depresonin tënd.

Lexo rreth vetëmenaxhimit dhe bëj testin e vetëvlerësimit.

Lexoni më tej

Kryeni testin vetëplotësues

Roli i trurit

Roli i trurit

Gjatë një episodi të depresionit, funksionimi i trurit ndryshon, domethënë metabolizmi i neurotransmetuesve në tru është jashtë bilancit, kështu është dhe BDNF dhe mirëmbajtja e sinapseve.

Te njerëzit me depresion kronik që nga fëmijëria ose adoleshenca, disa struktura të trurit mund të jenë më të vogla sesa pritej.

(Për sa i përket trajtimit, rezultati i trajtimit me antidepresant kombinuar me psikoterapi është në përgjithësi më pozitiv në aspektin e parandalimit të recidivës/rikthimit, sesa trajtimit vetëm me antidepresant).

Megjithatë, mekanizmat e sakta të asaj që ndodh në tru nuk janë ende plotësisht të qarta nga pikëpamja shkencore. Është e mundur që përqendrimi i neurotransmetuesve në shtrirjen sinaptike të jetë shumë i ulët dhe të ketë më pak BDNF në dispozicion, duke çuar në më pak sinapse dhe të një përqendrimi të varfër të dendriteve.

Disa zona të trurit duket se funksionojnë ndryshe tek ata që janë në depresion.

Në këtë proces, neurotransmetuesit e quajtur noradrenalin dhe serotonina luajnë një rol, ashtu si shumë neurotransmetues të tjerë.

Kemi parë natyrën e ndryshme të shkaqeve të depresionit, sesi ndërveprojnë dhe çfarë prodhojnë në nivelin e trurit. Ne kemi dhënë disa shembuj më herët, por këtu është një listë e disa prej shkaqeve më të shpeshta:

  • Ngjarjet e jetës - të gjithë ne kemi nevojë për kohë për t'u përballur dhe marrë me disa ngjarje të vështira të jetës, siç janë humbja e një personi të dashur ose prishja e marrëdhënieve. Kur ndodhin këto ngjarje shtohet rreziku i rritjes së depresionit, sidomos nëse ndaloni të shihni miqtë dhe familjen tuaj, dhe izoloheni duke u përpjekur të merreni vetëm me çështjet tuaja.
  • Vështirësitë afatgjata - të tilla si vështirësitë financiare ose varfëria, ose kujdesja për një person të paaftë, mund të rrisin rrezikun e depresionit.
  • Izolimi - jetesa pa kontakte sociale, familje dhe miq rrit rrezikun në shumicën e njerëzve. Sëmundja - nëse një person zhvillon një sëmundje kronike ose kërcënuese për jetën, siç janë sëmundjet e zemrës, sëmundja auto-imunitetare ose kanceri, ekziston një rrezik më i lartë për zhvillimin e depresionit.
  • Tiparet e personalitetit - disa njerëz me vetëbesim të ulët ose që janë tepër autokritikë mund të jenë më të prekshëm ndaj depresionit. Tiparet e personalitetit lidhen me trashëgiminë gjenetike, edukimin dhe mjedisin shoqëror.
  • Historia familjare - nëse ndonjë prej të afërmve të shkallës së parë ka vuajtur nga depresioni, gjasat që ju të prekeni janë më të larta.
  • Historia e mëparshme personale - nëse një person ka pasur një episod të mëparshëm të depresionit, rritet rreziku për përsëritje. Sa më shumë episode të ketë patur në të kaluarën një person, aq më i madh është rreziku i zhvillimit të episodeve të mëtejshme depresive në të ardhmen.
  • Shtatzënia, lindja, menstruacionet dhe menopauza - gratë janë më të ndjeshme ndaj depresionit sesa burrat, dhe studimet theksojnë diferencat në mjedise të ndryshme hormonale. Mosbalancimi hormonal dhe ndryshueshmëria shkaktojnë rrezik më të lartë në fazat e ndryshme të jetës së grave. Një shembull i njohur është depresioni pas lindjes.
  • Abuzimi me alkoolin dhe drogat - njerëzit kanë tendencë të përdorin ilaçe për të prodhuar gjendje të ndryshme të mendjes, si dhe një mënyrë vetëmjekimi. Në kultura të caktuara, njerëzit e dëshpëruar janë veçanërisht të prirur ndaj abuzimit me alkoolin. Efektet toksike të alkoolit mund të çojnë në një spirale depresioni. Gjithashtu, përdorimi i kanabisit për të ndihmuar relaksimin mund të rezultojë në depresion, veçanërisht te adoleshentët.
  • Modeli i gjumit dhe i vigjilencës - ne kemi parë që, ndërsa njerëzit në gjendje të vështirë mund të kenë probleme për të fjetur mirë, çrregullimet e gjumit siç janë pagjumësia, hipersomni (fjetja e gjatë) ose zgjimi shumë herët janë simptoma të zakonshme të depresionit. Sidoqoftë, nëse keni zakone të gabuara gjumi me pagjumësi të gjatë për shkak të punës së tepërt ose kohës së lirë, kjo do të rrisë rrezikun e depresionit në shumë raste për shkak të lodhjes fizike dhe mosbalancimit trupor. Gjumi është thelbësor për shëndetin fizik, dhe neglizhimi mund të çojë në rezultate jo të shëndetshme.

Një tjetër shembull tipik është ai i gërhitjes, në të cilën fryma ndalon shkurtazi gjatë natës. Kjo i zgjon ata shkurtimisht pa pasur kujtesë të ndërgjegjshme të nesërmen. Por gjumi i tyre është ndërprerë dhe nuk është çlodhës. Pasojat janë lodhje dhe sfilitje gjatë ditës, të cilat mund të shkaktojnë depresion afatgjatë. Është e qartë se depresioni dhe çrregullimi i gjumit shpesh ndodhin së bashku dhe përkeqësojnë njëri-tjetrin.

iFightDepression është një projekt i financuar dhe implementuar nga: