Burimet e Vetëmenaxhimit

Ekzistojnë disa mënyra për të promovuar një shëndet më të mirë mendor

Mësoni më shumë si të ndihmoni veten tuaj dhe të menaxhoni depresionin

Lexoni rreth vetëmenaxhimit dhe kryeni testin vetëplotësues

Lexoni më tej

Kryeni testin vetëplotësues

Si të informojmë familjen kur një i afërm i tyre ka kryer vetëvrasje

Si të informojmë familjen kur një i afërm i tyre ka kryer vetëvrasje

Në rastet e vetëvrasjes së kryer, shpesh është përgjegjësi e policisë të informojë të afërmit. Është e rëndësishme që kjo situatë të trajtohet me kujdes dhe dhembshuri. Asnjëherë mos e përhapni këtë lajm me telefon. Jini prezent kur të jepni lajmin, mundësisht të shoqëruar nga një koleg, ku të paktën njëri prej jush të jetë i informuar mirë për veçoritë e vdekjes.

 

Pas mbërritjes në shtëpi, tregojuni të afërmve se keni lajme të trishtuara, dhe jepni lajmin në mënyrë të drejtpërdrejtë. Jepini personit kohë për t’u përballur me atë që ka ndodhur; lejoni që të qajnë dhe pranojeni reagimin e tyre ashtu siç e shprehin. Një person mund të reagojë duke e mohuar atë që ka ndodhur, të zemërohet (ndoshta ndaj jush), ose të ndihet në faj (ju mund të lehtësoni ndjenjat e tyre të fajit duke u shprehur se "Nuk mund të bëhej asgjë për ta shpëtuar").

 

Kërkoni ndihmën e një mjeku nëse personi ka një reagim ekstrem ose i bie të fiktë. Përgjigjjuni çdo pyetjeje që i afërmi paraqet për detajet specifike të vdekjes dhe hapat e ardhshëm, si për shembull për të parë të ndjerin. Siguroni që një person i afërt t’i qëndrojë pranë familjarit në gjendje zie, deri në momentin që mbërrin ndihma e specializuar. Ofrojini numrat dhe adresat tuaja të kontaktit, në rast se ata kanë pyetje të mëtejshme. Përsëri kini parasysh sigurinë dhe mirëqenien tuaj, dhe kërkoni mbështetje nëse i përjetoni këto situata si stresuese dhe sfiduese.

iFightDepression është një projekt i financuar dhe implementuar nga: