Burimet e Vetëmenaxhimit

Ekzistojnë disa mënyra për të promovuar një shëndet më të mirë mendor

Mësoni më shumë si të ndihmoni veten tuaj dhe të menaxhoni depresionin

Lexoni rreth vetëmenaxhimit dhe kryeni testin vetëplotësues

Lexoni më tej

Kryeni testin vetëplotësues

Çfarë mund të bëjë kleri?

Çfarë mund të bëjë kleri?

Në varësi të situatës së personit të përfshirë, nëse përcaktoni se dikush mund të vuajë nga depresioni, mund ta këshilloni të kërkojë kontakte me mjekun e tij të përgjithshëm. Ata mund të preferojnë të shkojnë drejtpërdrejt te një mjek i specializuar, siç është psikiatri. Në pozitën tuaj, ju mund t'i inkurajoni njerëzit që të kërkojnë një vlerësim për të siguruar trajtimin e duhur.

 

Si klerik, sigurisht që nuk është as detyra juaj as përgjegjësia për të dhënë trajtim. Megjithatë, ju mund të keni një rol vendimtar në shqyrtimin nëse ndihma profesionale është diçka që personi ka nevojë dhe të cilën mund ta përfitojë. Mbështetja që ju përcillni është me rëndësi të madhe: të jesh në gjendje t'i besosh një personi është një vlerë e paçmuar.

Trajtimi i depresionit

Të jesh në gjendje të informosh njerëzit rreth bazave të trajtimit mund të jetë e dobishme.

 

Shtyllat më të rëndësishme të trajtimit për depresion janë medikamentet antidepresive dhe psikoterapia. Ka mundësi të tjera për lloje të veçanta të depresionit (p.sh. terapi të lehta për çrregullime emocionale sezonale) ose njerëz të cilët janë rezistentë ndaj trajtimit të rregullt (p.sh. terapi elektrokonvulsive), si dhe mundësi shtesë nga fusha të ndryshme (sport, aktivitete kreative, dietë etj.).

 

Shpesh zgjidhja më e mirë do të jetë një kombinim i disa opsioneve të terapisë.

Referimi për kujdes mjekësor

Nëse ju si klerik mendoni se njihni një çrregullim depresiv, atëhere duhet të referoni personin në kujdesin mjekësor për vlerësimi dhe trajtimi të mëtejshëm.

 

Prandaj do të ishte e dobishme të njihnit burimet e kujdesit parësor, si dhe shërbimet e kujdesit shëndetësor afër kishës tuaj.

 

Në këtë rast, ju do të jeni në gjendje të këshilloni direkt personin dhe/ose familjen se ku të kërkojnë ndihmën e duhur.

iFightDepression është një projekt i financuar dhe implementuar nga: