Burimet e Vetëmenaxhimit

Ka mjaft mënyra për të promovuar një shëndet mendor më të mirë.

Mëso sesi mund të ndihmosh veten dhe të menaxhosh depresonin tënd.

Lexo rreth vetëmenaxhimit dhe bëj testin e vetëvlerësimit.

Lexoni më tej

Kryeni testin vetëplotësues

Marrja e trajtimit më të mirë

Marrja e trajtimit më të mirë

Anëtari i familjes suaj/shoku mund të ndihet keq, jo i gatshëm për të kërkuar ndihmë ose informacion dhe ju nuk e dini nëse ai/ajo ka nevojë për trajtim apo jo. Për të parë nëse ai/ajo mund të jetë në nevojë për ndihmë, plotësoni testin në këtë faqe dhe nëse është pozitiv, shikoni seksionin tonë mbi "Trajtimin për Depresionin" në seksionin "Për të gjithë":

Nëse nevojitet konfirmim klinik ose ndihmë klinike, para së gjithash, ju duhet të bindni anëtarin e familjes tuaj/shokun që të shkojë te mjeku i tij/saj personal, i cili në shumicën e rasteve është mjek i përgjithshëm.

Mjeku i përgjithshëm ose do të deklarojë se ai/ajo nuk i plotëson kriteret diagnostikuese, ose ai do të konfirmojë diagnozën e depresionit ose një diagnozë tjetër.

Nëse mjeku i përgjithshëm përshkruan medikamentet, sigurohuni që udhëzimet e mjekut të përgjithshëm të jenë të shprehura në mënyrë të qartë, për të lejuar pacientin dhe familjen ose kujdestarët joformalë që të pajtohen në mënyrë adekuate. Kjo është shumë e rëndësishme për të arritur rezultatet më të mira të trajtimit.

Mjeku i përgjithshëm mund të thotë se ai nuk ndihet rehat në diagnostikimin dhe trajtimin e anëtarit të familjes tuaj/mikut për çështje të shëndetit mendor. Në këtë rast, ai do t'ju referojë te një profesionist i shëndetit mendor. Nëse ai nuk e bën këtë, ju duhet t’i kërkoni atij ta bëjë këtë apo ta pyesni se pse mendon se nuk është i nevojshëm.

Nëse anëtarët e familjes suaj/miku tashmë kanë një çrregullim depresiv të diagnostikuar dhe marrin ilaçe të përshkruara nga mjeku i përgjithshëm, ky i fundit mund t'ia referojë familjen/mikun tuaj një psikoterapisti, përgjithësisht një psikolog klinik, në mënyrë që ai/ajo të ketë qasje në psikoterapi.

Nëse mjeku nuk është i sigurt nëse medikamentet duhet të përshkruhen, mjeku do t'i referojë anëtarit/mikut tuaj të familjes një psikiatër.

Sidomos në situatat në të cilat anëtari/miku juaj i familjes është shumë i sëmurë për të parë mjekun e tij, është e rëndësishme që një anëtar i familjes të konsultohet me mjekun e familjes për të diskutuar alternativat më të mira të trajtimit.

Jeni të interesuar për të mësuar më shumë rreth trajtimit të depresionit? Hidhni një sy në seksionin tonë mbi "Trajtimin për Depresionin".

Trajtimi për Depresionin

iFightDepression është një projekt i financuar dhe implementuar nga: