Burimet e Vetëmenaxhimit

Ekzistojnë disa mënyra për të promovuar një shëndet më të mirë mendor

Mësoni më shumë si të ndihmoni veten tuaj dhe të menaxhoni depresionin

Lexoni rreth vetëmenaxhimit dhe kryeni testin vetëplotësues

Lexoni më tej

Kryeni testin vetëplotësues

Për familjen dhe miqtë

Çfarë duhet të dini për depresionin

Depresioni është një sëmundje e zakonshme me më shumë se 300 milion persona të prekur në të gjithë botën. Depresioni dallon nga periudhat afat shkurtër të luhatjeve të humorit dhe reagimet emocionale ndaj sfidave të jetës së përditshme. Depresioni shkaktohet si pasojë e ndërveprimeve komplekse të faktorëve social, psikologjik dhe biologjik. (Organizata Botërore e Shëndetësisë, OBSH, 2017).
Depresioni është një sëmundje, e cila përfshin jo vetëm mendjen dhe trurin por të gjithë trupin duke prekur mënyrën e të ushqyerit, gjumit, ndjenjave rreth vetes dhe mendimeve ndaj të tjerëve dhe ngjarjeve. Nuk është një fazë e zakonshme kalimtare e gjendjes së mendjes si dhe nuk është një “dobësi” e karrakterit që dikush mund të “dalë” vetë.
Në përgjithësi, kushdo mund të preket nga depresioni: burra dhe gra të fushave dhe profesioneve të ndryshme dhe në të gjitha faza të jetës. Edhe ata të cilët në dukje kanë një jetë të “lirë” dhe të kënaqshme mund të përjetojnë depresion.
Depresioni është i trajtueshëm. Nëse mendon se vuani nga depresioni, kërkoni ndihmë

Informacion për familjen dhe miqtë

Jam i shqetësuar për dikë...

Nëse besoni se dikush që njihni mund të vuajë nga depresioni, mund të ndiheni të shqetësuar, frikësuar ose frustruar.

 

Lexo më shumë...

Informohu

Depresioni është mjaft i zakonshëm: në fakt është një prej problemeve më të zakonshme të shëndetit mendor. Një në katër ose pesë individë përjetojnë depresion në një fazë të jetës së tyre.

Lexo më shumë...

Njohja e shenjave

Depresioni është një sëmundje që përfshin jo vetëm mendjen apo trurin, por gjithë trupin, duke ndikuar në mënyrën sesi një person ha, fle, ndihet për veten e tij/saj dhe mendon për gjëra.

Lexo më shumë...

Depresioni është sëmundje e trajtueshme

Trajtimi mund të jetë i dobishëm për shumicën e adoleshentëve me depresion duke qenë se situata do të përkeqësohet nëse nuk trajtohet.

Ka shumë trajtime efektive në dispozicion për të ndihmuar njerëzit që vuajnë nga depresioni, dhe shumë strategji efektive që mund të mësohen për të përballuar dhe jetuar me sëmundjen. Ekzistojnë gjithashtu shumë profesionistë dhe shërbime shëndetësore të disponueshme për të siguruar informacionin, mbështetjen dhe trajtimin e specializuar.

 

Lexo më shumë...

Marrja e trajtimit më të mirë

Anëtari i familjes suaj/shoku mund të ndihet keq, jo i gatshëm për të kërkuar ndihmë ose informacion dhe ju nuk e dini nëse ai/ajo ka nevojë për trajtim apo jo. Për të parë nëse ai/ajo mund të jetë në nevojë për ndihmë, plotësoni testin në këtë faqe dhe nëse është pozitiv, shikoni seksionin tonë mbi "Trajtimin për Depresionin" në seksionin "Për të gjithë":

Nëse nevojitet konfirmim klinik ose ndihmë klinike, para së gjithash, ju duhet të bindni anëtarin e familjes tuaj/shokun që të shkojë te mjeku i tij/saj personal, i cili në shumicën e rasteve është mjek i përgjithshëm.

Lexo më shumë...

Çfarë mund të bëj?

Si mik apo anëtar familjeje ju mund të bëni shumë. Duke patur parasysh informacionin e paraqitur këtu, ju mund të informoni anëtarin tuaj të familjes ose mikun tuaj rreth depresionit.

 

Lexo më shumë...

Mendoni për shëndetin tuaj mendor

Një diagnozë e depresionit mund të jetë një burim lehtësimi ose shqetësimi dhe familja si dhe miqtë mbështetës mund të luajnë një rol të rëndësishëm në shërimin.


Lexo më shumë...

iFightDepression Mjeti

Instrumenti “I Fight Depression” është një program i udhëzuar i vetëdrejtimit në internet, që synon të ndihmojë individët me depresion të butë deri në të moderuar për të vetëmenaxhuar simptomat e tyre. Nëse mjeku i përgjithshëm apo profesionisti i kujdesit shëndetësor ju ka referuar për të hyrë në instrumentin “I Fight Depression” dhe nëse keni një llogari personale të përdoruesit, ju mund të hyni këtu:

 

HYR KËTU

TË KËRKOSH NDIHMË PËR DEPRESIONIN

është një hap i rëndësishëm

iFightDepression është një projekt i financuar dhe implementuar nga: