Glossari

- A -

Antidepressius

Un antidepressiu és una medicació que s'utilitza per tractar la depressió. Els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina (ISRS) en són un tipus comú i normalment la primera elecció dels metges de família. Inclouen fàrmacs com el citalopram, l'escitalopram, la paroxetina, la fluoxetina o la sertralina. Els antidepressius tricíclics (TCA) són un altre tipus d'antidepressius i inclouen fàrmacs com l'amitriptilina, la clomipramina, la dibenzepina i la doxepina. 

Ansiolítics

Els ansiolítics són medicacions per tractar l'ansietat. La majoria d'ells corresponen a un tipus anomenat benzodiazepines. Aquest tipus de fàrmac es recomana utilitzar-lo durant un curt període de temps, ja que després de 4-6 setmanes d'un ús diari, poden causar addicció. Els canvis negatius sobre el comportament són més freqüents en gent gran.

Atac de pànic

Un atac de pànic és un sentiment sobtat de por intensa o ansietat, acompanyat de símptomes físics com mareig, nàusees, palpitacions i pressió al pit, i que no està causat per un perill real. Els atacs de pànic són comuns a diversos trastorns d'ansietat i poden ocórrer també a la depressió.

 

- D -

Depressió major

La depressió major és el tipus més comú de depressió. Dura com a mínim 2 setmanes i té una interferència significativa sobre la vida diària dels pacients. Causa símptomes com tristesa, pèrdua del plaer, baixa energia, fatiga i sentiments de desesperança.

Depressió postpart

La depressió postpart és un tipus de depressió que afecta dones que han donat a llum en l'any anterior al seu inici. Moltes mares primípares experimenten un episodi breu d'estat d'ànim depressiu entre 2 i 5 dies després del part. Tot i això, algunes d'elles sofreixen depressió postpart, una condició molt més seriosa (un episodi depressiu) que requereix un tractament actiu i suport emocional. 

Depressió unipolar

Depressió unipolar és un altre nom per referir-se a la depressió major. El terme depressió unipolar s'utilitza per distingir aquest trastorn dels episodis depressius, els quals també poden ocórrer en el context d'un trastorn bipolar.

Distimia

La distimia és un tipus de depressió crònica menys severa que la depressió major. Pot durar fins i tot anys. La distimia pot no deixar incapacitat al pacient, però li impedeix tenir un funcionament "normal" o sentir-se bé (per més informació, consulta la nostra secció de "tipus de depressió", a l'apartat d'informació general). Per la seva característica d'ésser crònica, els pacients amb distimia són propensos a dir coses com "sempre he estat així" o "jo sóc així".

- E -

Estabilitzadors de l'estat d'ànim

Els estabilitzadors de l'estat d'ànim són un tipus de fàrmacs utilitzats a alguns tipus de depressió, com els trastorns de l'espectre bipolar. Inclouen el liti i alguns fàrmacs utilitzats normalment per tractar els atacs epilèptics, anomenats anticonvulsius o antiepilèptics. 

- H -

Hipomania

La hipomania és una forma lleu de mania. Els símptomes de la hipomania inclouen: un estat d'ànim elevat, un increment de l'activitat, una reducció de la necessitat de dormir, sensació de grandiositat i acceleració del pensament.

 

- M -

Mania

La mania és una fase del trastorn bipolar que implica un estat d'ànim elevat i caracteritzada per sentiments d'eufòria, manca d'inhibició, acceleració del pensament, insomnia severa, acceleració de la parla, presa de riscos, un increment de la libido i irritabilitat. En casos extrems, la mania pot provocar al·lucinacions i altres tipus de símptomes psicòtics. Té una interferència en la vida diària dels pacients tan gran que normalment necessiten ser hospitalitzats. Els estats de mania lleu i que no interfereixen en la vida diària dels pacients s'anomenen hipomania.

- N -

Neurotransmissors

Un neurotransmissor és una substància química del present al cervell, com la serotonina o la noradrenalina, que transmet missatges entre cèl·lules nervioses o neurones. Els fàrmacs per tractar la depressió alteren els nivells d'aquestes substàncies químiques. 

- P -

Psiquiatra

Un psiquiatra és un metge especialitzat en el diagnòstic i tractament dels trastorns mentals. Ja que els psiquiatres són metges, poden prescriure fàrmacs com els antidepressius. 

Psicòleg

Els psicòlegs són professionals que poden treballar en diverses àrees com la recerca, l'ensenyament, l'administració o la teràpia. Els psicòlegs clínics són psicòlegs especialitzats en teràpia i han rebut entrenament i especialització en el tractament de trastorns mentals o emocionals com la depressió o l'ansietat.

Psicoteràpia

La psicoteràpia és una manera de tractar un trastorn mental o emocional (com la depressió) parlant amb un terapeuta. Col·loquialment s'ha anomenat "teràpia parlada".

- T -

Teràpia Electroconvulsiva (TEC)

La TEC és un tractament que pot ser efectiu en casos greus de depressió. Funciona utilitzant corrent elèctrica, és segura i no és dolorosa. A més, pot ser efectiva en casos de depressió que no han respost al tractament farmacològic o a la psicoteràpia. 

Trastorn adaptatiu

Un trastorn adaptatiu ocórre quan una persona experimenta depressió i/o ansietat clarament en resposta a un estressor (o estressors) recent i identificable, com canvis en l'estat civil, la feina, fases de dol, etc.

Trastorn d'ansietat

Un trastorn d'ansietat és una malaltia mental caracteritzada per una ansietat tan severa que interfereix amb la vida diària. Alguns pacients amb depressió també tenen trastorns d'ansietat superposats, tot i que gairebé tots els pacients amb depressió sofreixen alguns símptomes d'ansietat. Els símptomes més freqüents d'ansietat inclouen: preocupació excessiva, sensació d'estar "al límit", pulsacions accelerades, nàusees...

Trastorn Bipolar

El trastorn bipolar és una malaltia mental que es caracteritza per canvis en l'estat d'ànim que van des de la depressió fins la mania o hipomania. Aquesta malaltia abans s'anomenava trastorn maniac-depressiu (per més informació, consulta la nostra secció "Tipus de depressió", a l'apartat d'informació general).

iFightDepression es un proyecto de: